Friday, July 8, 2011

Resipi Berhantu Cik Nora 3: Marble kek

Hello uols!

Hari ni nak share lagi satu resipi yang tersangat dan teramatlah senangnya. Pejam mata pun bole buat uols!!! Hehehe. Ni resipi ciptaan sendiri yang hentam-hentam tapi hasilnya tip-top lagi kebabooommmmm makan sekali sampai minggu depan tak lena tido. Muahahaha. Ok jom tengok senarai bahan-bahan. Resipi ni ikiut sukatan cawan ok! Tradisional sikit.. Hehehe... Confirm jadi asalkan gune cawan yang sama ok!

Bahan-bahan:

1 cawan tepung gandum yang dah diayak
2 cawan marjerin (biasa aku guna Buttercup..)
1 cawan gula aising
3 biji telur
1 cawan susu fullcream (selalu guna Dutch Lady)
Coklat masakan
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:

Pukul gula dan marjerin hingga kembang.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil memukul
Masukkan esen vanilla
Lepas tu, masukkan tepung sikit-sikit sambil kacau guna pengacau ke senduk ke sudu pun bolehlah.. hehe
Masukkan jugak susu tadi tu
Masukkan adunan dalam loyang 
Lepas tu, cairkan sedikit coklat masakan.
Ambil lidi dan celup dalam coklat masakan tu, kemudian lukiskan atas adunan kek tadi tu. Nanti akan jadi macam ni haaa... Nak lukis muke sendiri pun takpe... keh3...


Lepas tu bakar dengan suhu 180C lebih kurang 20-30minit. 
Siap!!!


Tadaaa!!! Inilag kek yang da siap! Gebu gitu.... Heeeee...

Tata uols! Terima kasih sebab baca.

8 comments:

natra md.nor said...

x penah mkn kek buatan ko! hihi nyway sori beb x reply msg ko ritu. Bz n xde kredit. Nnt dh top up aku msg eyhhh!

Miss U! =)

Amni said...

saya memang tak reti buat kek.. even resepi depan mata jer..=P

NoRa DaDiLLa said...

natra... nanti aku wat kek tuk ko ok! hehe...=))

amni... tryla wat.. kalo sekali da jd mesti rase nak wat lg... heee...;P

Bila Ku Kata Cinta... said...

cik nora..suke memasak....pandai wat keke ..??beshnyer...

NoRa DaDiLLa said...

hehe... saye mmg suke masak dan suke bg org mkn! x taula nape.. hehe.. tp byk lagi kek yg x reti nak wat... hehe... still in the learning process dear...=))

Dalin said...

tak perlu masukkan baking powder ke? mmg komfirm jadi mcm dalam gambu tu ka? tingin nk buaattt.. bahan2 semua dah ada...

NoRa DaDiLLa said...

dalin... alamak haihh... naseb baek dalin ingatkan... huaaa... lupe nk letak... adeeii... baking powder 1 sudu teh tau.. sori2 lupe nak bagitau...=))

Dalin said...

fuh!!! mujur tak buat lagii.. kalau tak nangis la Dalin..
siap buat entry: Buat Marble Cake recipe From Kak Nora tapi Tak Jadi Sebab Tak Tahu Kena Masukkan BP...

mujur tergerak nak tanya dulu.. hihi.. ^_^ thank youu~!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...