Hello uols!
Segmen resepi berhantu bersama cik Nora kembali lagi. Hehehehe. Pagi ni terasa nak share 1 resepi ni. Sedap wooo.... Serius sedap gile. Bukan sebab aku yang buat jadi sedap. Tapi memang resepi nk sedap. Lagi 1 resepi ni sangat mudah dan kejap je masa pembuatannya tapi hasil tip top. Untuk orang yang kurang kerajinan dan kesabaran macam aku.... sesuailah... Hehehehe... Resepi apa? Meh tengok gambo ni dulu...
Puding roti sos kastad... |
Bahan-bahan:
8 keping roti dicarik-carik.
500mL susu lemak berkrim disukai ramai
1 sudu teh Serbuk buah pala
1 sudu teh Serbuk kayu manis
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar mentega dicairkan
4 sudu besar gula icing
Sedikit tepung kastard
1 tin susu cair
Cara-cara:
1. Mula-mula rendam roti dengan susu selama lebih kurang 30 minit.
2. Sambil tu, dalam bekas lain, campurkan serbuk buah pala, serbuk kayu manis, telur, tepung jagung, mentega yang telah dicairkan dan gula icing.
3. Selepas 30 minit, campurkan roti yang telah direndam dengan campuran bahan-bahan lain tadi tu.
4. Masukkan dalam oven lebih kurang 15-20 minit.
Untuk sos:
Dalam periuk, tuangkan 1 tin susu cair. Sambil mengacau, masukkan lebih kurang 2 sudu tepung kastad. Kacau sampai jadi pekat sedikit. Tapi, jangan lama sangat sebab nanti pekat sangat.
Ok, siap dah! Boleh makan dengan sos kastard tadi tu. Makan panas-panas memang best. Tapi, sejuk pun sedap jugak.
Tata uols! Terima kasih sebab baca.
No comments:
Post a Comment